Windows versie controleren: waar is dat goed voor

Windows versie controleren: waar is dat goed voor

 

Weet jij welke versie van Windows je gebruikt? Meestal is er weinig reden om dat te weten. Maar soms moet je het weten. Sommige programma's en computer hardware werken bijvoorbeeld alleen met een specifieke versie van Windows.

 

Je wilt misschien ook weten of het tijd is om te upgraden. Microsoft ondersteunt elke versie van zijn besturingssysteem over het algemeen zo'n tien jaar, en de "uitgebreide ondersteuning" voor Windows 7 eindigt op 14 januari 2020.

 

Dat betekent dat Microsoft na die datum geen updates of technische ondersteuning meer zal bieden. Als je Windows 8 hebt, heb je iets meer tijd - de ondersteuning voor dat besturingssysteem eindigt op 10 januari 2023.

 

 

Hoe controleert je welke versie van Windows je gebruikt?

 

  1. Klik op de knop Start.
  2. Typ "winver" in het zoekvak en druk op Enter.
  3. Je zou het vakje Over Windows moeten zien met informatie over jouw Windows-versie. 

 

Als je meer wilt weten dan alleen de versie van het besturingssysteem, kun je een dialoogvenster met aanvullende informatie laten weergeven, maar het proces verschilt afhankelijk van welke versie van het besturingssysteem je gebruikt. 

 

 

Hoe krijg je aanvullende informatie over Windows 10

 

  1. Klik op de knop Start.
  2. Klik op het pictogram Instellingen (dat eruitziet als een tandwiel en zich boven het aan/uit-pictogram bevindt). 
  3. Klik op "Systeem".
  4. Klik in het linkerdeelvenster op "Over".

 

 

Verschillende versies Windows 10

 

In de war door de verschillende versies van Windows 10? Wij helpen je de juiste versie voor jou te kiezen

 

Er zijn in de loop der jaren veel versies van Microsoft Windows uitgebracht, maar het is zelden zo eenvoudig geweest als gewoon upgraden naar de nieuwste versie. Vaker wel dan niet zijn er ook verschillende versies te overwegen, en Windows 10 is geen uitzondering. Microsoft heeft ze 'edities' genoemd, en elke editie biedt een andere set functies.

 

 

Windows 10 Home

 

De kans is groot dat dit de editie is die het beste bij je past. Ondanks de naam is dit eigenlijk de standaardversie van Windows 10, en het is de versie die vooraf geïnstalleerd is op de meeste pc's die aan Britse consumenten worden verkocht.

 

Als je een upgrade van Windows 7 of 8 naar Windows 10 hebt uitgevoerd toen Microsoft zijn nieuwste besturingssysteem als gratis upgrade aanbiedt, is de kans groot dat je nu ook op Windows 10 Home zit. 

 

De manier waarop de upgrade werkte, betekende dat gebruikers van Windows 7 of 8 Home-edities werden geüpgraded naar dezelfde editie van Windows 10.

 

 

Windows 10 S

 

Dit is niet zozeer een aparte versie van Windows 10 als wel een speciale modus van Windows 10, die je kunt uitschakelen als je de beperkingen te belastend vindt.

 

In de S-modus kun je alleen software uit de Microsoft Store installeren en geen programma's van het web. Je kunt ook geen opdrachten uitvoeren vanaf de opdrachtregel en de enige browser die je kunt gebruiken is Microsofts eigen Edge-browser.

 

 

Windows 10 Pro

 

Windows 10 Pro biedt dezelfde functies als de Home-editie, maar voegt ook tools toe die door bedrijven worden gebruikt. 

 

Het is echter ook geschikt voor meer geavanceerde thuisgebruikers, omdat het tools toevoegt zoals BitLocker, dat verbeterde encryptie mogelijkheden toevoegt, evenals Remote Desktop, waarmee je zich kunt aanmelden bij jouw pc wanneer je niet achter jouw bureau zit, en de mogelijkheid om virtuele machines te maken en uit te voeren.