Windows blauw scherm: hoe los je dit op?

Windows blauw scherm: hoe los je dit op?

Een "blauw scherm" (of "stopfout") is wat algemeen bekend staat als het blauwe scherm des doods (BSOB), en het kan verschijnen tijdens het upgraden naar een nieuwe versie van het besturingssysteem, bij het opstarten van jouw computer, of gewoon "uit het niets" bij het gebruik van Windows 10.

Het grootste probleem met een blauw scherm is dat het letterlijk een scherm is met een blauwe achtergrond en een treurig gezicht met niet genoeg informatie om je te vertellen wat het probleem is.

Je zult meestal (niet altijd) een bericht zien dat luidt: "Jouw PC heeft een probleem en moet opnieuw opstarten. We zijn wat foutinformatie aan het verzamelen, en dan zullen we voor je herstarten."
En een algemene foutcode (HAL_INITIALIZATION_FAID, PAGE_FAULT_IN_NONPAGE_AREA, CRITICAL_PROCESS_DIED of BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO, bijvoorbeeld) die je een hint kan geven van het probleem. Maar meestal is dat niet genoeg om het probleem op te lossen.

 

Hoe los je een blauw scherm op tijdens een upgrade?

Meestal kom een BSOD op je pad wanneer je een upgrade probeert te maken naar een nieuwe versie van Windows 10. Vaak kan de reden een gevolg zijn van een toepassing van derden. Dit kan voorkomen bij antivirus- en beveiligingssoftware, of incompatibele hardware.

Op het moment dat je een blauw scherm krijgt. Is het systeem zo geprogrammeerd dat het gelijk alle wijzigingen terugdraait naar de vorige versie van het OS herstellen.

 

Toepassingen verwijderen

Een oud programma of een antivirus van een ander kunnen de oorzaak zijn voor een bepaald probleem.

Om dit probleem op te lossen, kun je proberen onnodige apps of recentelijk geïnstalleerde software te verwijderen aan de hand van de volgende stappen:
- Open de Instellingen.
- Druk op het Systeem.
- Druk vervolgens op de Apps & functies.
- Selecteer de app en druk op Verwijderen.

Volg de instructies die op het scherm worden getoond om het de-installatieproces af te ronden. Voer deze stappen nogmaals uit om alle problematische software te verwijderen. De apps kunnen nu opnieuw geïnstalleerd worden en zouden dan moeten werken.

 

Niet-essentiële hardware loskoppelen

Ook kunnen het problemen zijn die hardware gerelateerd zijn. Probeer nooit tijdens een installatie van Windows 10 te vergeten om de niet-essentiële randapparatuur los te maken. Denk hierbij aan secundaire monitoren, printers, telefoons, externe harde schijven en andere USB-apparaten (je hebt alleen jouw muis, toetsenbord en hoofdmonitor nodig).

Hardware kan altijd na een installatie opnieuw worden aangesloten. Wanneer hetzelfde probleem blijft terugkeren, kan er mogelijk een nieuw stuurprogramma nodig zijn. Ook kan het zo zijn dat dit wijst naar een incompatibele hardware.

 

Upgradebestanden opnieuw downloaden

Een blauw scherm kan ook ontstaan door schade aan de installatiebestanden. In dit geval moet je de installatiebestanden opnieuw op je computer downloaden.

Wanneer je een upgrade probeert te maken met Windows Update is het volgende mogelijk. Je kunt het hulpprogramma Schijfopruiming inzetten om installatiebestanden die eerder gedownload zijn te verwijderen.

Wanneer je dit gedaan hebt, zal Windows Update alle bestanden opnieuw downloaden. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat het besturingssysteem word ge-upgrade.
Onderneem de volgende stappen om Schijfopruiming in te zetten:
- Ga naar Start.
- Zoek vervolgens naar het programma Schijfopruiming en druk hierop.
- Selecteer station "Windows (C:)" vervolgens druk je op de “OK” knop.
- Druk hierna op Systeembestanden opruimen.
- Selecteer weerstation "Windows (C:)" en druk vervolgens weer op de “OK” knop.
- Hierna vink je het vakje van Tijdelijke Windows-installatiebestanden aan.
- Druk op de “OK” knop waarna de bestanden verwijderd zullen worden.

Zodra je de stappen hebt voltooid, kun je nog een keer proberen de upgrade uit te voeren met Windows Update.

Als je probeert te upgraden met behulp van USB-opstartbare media, kun je het hulpprogramma Media maken gebruiken om jouw opstartbare media opnieuw te maken om over te stappen op de nieuwste versie van Windows 10.